Veelgestelde vragen

Een FAQ met antwoorden op de meest gestelde vragen van onze klanten.

EU Dronebewijs

Vluchten starten in de open categorie. Vanaf 250 gram heeft u een EU Dronebewijs nodig. De opleiding voor uw EU Dronebewijs vindt online plaats. Er is geen praktijkexamen. U kunt de theorie opleiding online volgen en het examen online afleggen. Na afloop ziet u direct of u bent geslaagd en kunt u uw nagekeken examen bekijken. De certificaten van het EU Dronebewijs worden afgegeven door de RDW in Nederland. Ook als u in het buitenland woont, kunt u een certificaat aanvragen. U moet wel eerst bij een erkende vliegschool zijn geslaagd voor uw examen.

1. Wanneer heb ik een EU Dronebewijs nodig?

Vanaf 250 gram. U start met het Basiscertificaat A1-A3. Het Aanvullende certificaat A2 heeft u nodig voor huidige drones tussen de 500 gram en 2 kilo, indien u wilt vliegen in bebouwde omgeving.

2. Kan ik vliegen in een no-fly zone?

Nee, helaas. Een no-fly zone is verboden gebied voor drone piloten die vliegen met een EU Dronebewijs in de open categorie. Als u wilt vliegen in een no-fly zone, dan komt u in de specifieke categorie terecht.

3. Help, hoe zit het met de Cx labels?

Een Cx label (C0, C1, C2, C3, C4, C5 of C6 label) is een soort Europees keurmerk, wat betekent dat een toestel aan bepaalde technische eisen voldoet. Hoe hoger het label, hoe hoger de eisen zijn. Er zijn nog geen toestellen met Cx label. Tot 1 januari 2023 kunt u met uw huidige toestel tot 2 kilo vliegen in subcategorie A2.

4. Heb ik een exploitantnummer en verzekering nodig?

Een exploitantnummer is verplicht als uw drone een camera aan boord heeft of als uw drone een gewicht heeft vanaf 250 gram. Het exploitantnummer regelt u bij de RDW. Een WA verzekering voor het toestel is wettelijk verplicht vanaf 20 kilo.

5. Wat zijn de kosten?

Voor het complete EU Dronebewijs betaalt u bij Drone Class 199 euro (incl. btw) en korting is mogelijk vanaf vijf deelnemers. Het aanvragen van elk certificaat kost 10 euro voor ingezetene Nederlanders. Het exploitantnummer kost eenmalig 23 euro bij de RDW en de jaarlijkse verlenging 13 euro.

Specifieke categorie

U wilt bijvoorbeeld vliegen in gecontroleerd luchtruim, een haven of met een zware drone in bebouwde omgeving. Dan worden er eisen gesteld aan de operator (het bedrijf) en de piloot. Op dit moment kan er alleen via een PDRA (Pre-Defined Risk Assessment) of een SORA (Specific Operations Risk Assessment) toestemming geregeld worden. Een PDRA is afkomstig van EASA of een nationale luchtvaartautoriteit (NAA). Een SORA wordt door de operator uitgevoerd en biedt maatwerk. Vanaf december 2023 kunnen er STS (standaardscenario's) worden gedeclareerd bij een NAA.

1. Wat moet het bedrijf regelen?

Een exploitatievergunning bij de ILT.

2. Wat heeft de drone piloot nodig?

Een basisopleiding (theorie en praktijk) voor de specifieke categorie.

3. Hoe ziet het totale traject eruit?

U start bij onze partner AirHub voor een intake. Zij regelen uw aanvraag voor de exploitatievergunning. Ondertussen kan de drone piloot bij ons geschoold worden. In de periode tot de afgifte van de vergunning volgt u training om uw operationeel handboek goed te begrijpen. Zodra de ILT de afgifte heeft verzonden, kunt u opereren.

4. Wat zijn de kosten?

De investering voor het bedrijf is eenmalig en start vanaf ca. 5000 euro (incl. btw). U ontvangt via AirHub een uitgewerkt operationeel handboek. De opleiding voor de piloot (theorie en praktijkgedeelte VLOS) bij Drone Class bedraagt 1499 euro (incl. btw).

Recurrent training

Het kennisniveau versterken van de operator en de drone piloot.

1. Wat is het doel?

In uw operationeel handboek wordt beschreven dat het bedrijf en de piloot hun kennis over o.a. (veranderende) wet- en regelgeving onderhouden. Wij bieden u online training aan, waarin alle belangrijke wijzigingen worden uitgelegd.

2. Wat is inbegrepen?

Op basis van wat er in een kalenderjaar door EASA of de Nederlandse autoriteit wordt veranderd of voorgesteld, stellen wij een compacte online module samen. U kunt ook nieuwe piloten kennis laten maken met het operationeel handboek.

3. Welke voorwaarden zijn van toepassing?

Wij bieden recurrent training aan voor individuele piloten en crews die opereren in de specifieke categorie. U heeft het EU Dronebewijs (A2 certificaat) op zak en ook bij ons de opleiding voor de specifieke categorie gevolgd.

4. Wat zijn de kosten?

Voor de jaarlijkse recurrent training betaalt u 99 euro (incl. btw). Korting is mogelijk vanaf vijf deelnemers.

Drone Class

Vragen van klanten over ons opleidingsbedrijf.

1. Zijn jullie een erkende vliegschool?

Ja. Wij zijn in 2020 erkend door de ILT en onze RTF is in dat jaar verlengd met standaard twee jaar. De RTF maakt het mogelijk om state actors (overheid) op te leiden. Op basis van onze RTF zijn wij door het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat in 2020 en opnieuw in 2021 aangewezen om opleidingen te verzorgen voor de open en specifieke categorie.

2. In welke talen leiden jullie op?

Naast alle Nederlandstalige opleidingen, leiden wij voor de open categorie op in het Duits, Engels en Italiaans. De basisopleiding (alleen theorie) voor de specifieke categorie is ook in het Engels te volgen.

3. Wat zegt het slagingspercentage van 95%?

Ruim 95% van al onze klanten slaagt de eerste keer voor het examen. Binnen de periode dat u toegang heeft kunt u gratis en onbeperkt herkansen. Het totale slagingspercentage ligt hierdoor nog hoger.

4. Waar kan ik bestellen?

Voor elke taal/markt hebben wij een specifieke webshop beschikbaar waar u naar toe kunt gaan om te bestellen. Voor Nederland is dit: EU Dronebewijs.

Helpdesk

Op reguliere werkdagen zijn wij overdag telefonisch bereikbaar voor al uw vragen.

Documentatie

In onze leeromgeving vindt u naslagwerk, terminologie en een zelfverklaring.

E-mail

U kunt ons altijd een mailtje sturen, ook in het weekend is dit geen probleem.

Afspraak

Voor het bespreken van training bent u van harte welkom op ons kantoor.

Veelgestelde vragen beantwoord?

Als u nog meer of juist andere vragen heeft, neem dan gerust met ons contact op.
Contact

Neem met ons contact op

Hieronder vindt u alle opties: