Veelgestelde vragen

Een FAQ met antwoorden op de meest gestelde vragen van onze klanten.

EU Dronebewijs

Vluchten starten in de open categorie. Vanaf 250 gram heeft u een EU Dronebewijs nodig. De opleiding voor uw EU Dronebewijs vindt online plaats. Er is geen praktijkexamen.

1. Wanneer heb ik een EU Dronebewijs nodig?

Vanaf 250 gram start u altijd met het Basiscertificaat A1-A3. Het Aanvullende certificaat A2 heeft u nodig in bebouwde omgeving voor drones met C2 label. Of de drone weegt tussen de 500 gram en 2 kilo, zonder C2 label in 2023.

2. Kan ik vliegen in een no-fly zone?

Nee, helaas. Een no-fly zone is verboden gebied voor drone piloten die vliegen met een EU Dronebewijs in de open categorie. Als u wilt vliegen in een no-fly zone, dan komt u in de specifieke categorie terecht.

3. Help, hoe zit het met de Cx labels?

Een Cx label (C0, C1, C2, C3, C4, C5 of C6 label) is een soort Europees keurmerk, wat betekent dat een toestel aan bepaalde technische eisen voldoet. Met een C0, C1 of C2 label mag de drone vliegen in bebouwde omgeving op voldoende afstand van mensen.

4. Heb ik een exploitantnummer en verzekering nodig?

Een exploitantnummer is verplicht als uw drone een camera aan boord heeft of als uw drone een gewicht heeft vanaf 250 gram. Het exploitantnummer regelt u bij de RDW. Een WA verzekering voor het toestel is wettelijk verplicht vanaf 20 kilo.

Specifieke categorie

U wilt bijvoorbeeld vliegen in gecontroleerd luchtruim, een haven of met een zware drone in bebouwde omgeving. Dan worden er eisen gesteld aan de operator (het bedrijf) en de piloot.

1. Wat moet het bedrijf aanvragen?

Een exploitatievergunning bij de ILT.

2. Wat heeft de drone piloot nodig?

Een basisopleiding (theorie en praktijk) voor de specifieke categorie.

3. Hoe ziet het totale traject eruit?

Wij kunnen bedrijven helemaal ontzorgen. U start bij ons voor een intake. Onze partner AirHub regelt uw aanvraag voor de exploitatievergunning. Zij bieden ook een Drone Operations Platform om uw vluchten mee uit te voeren. Ondertussen kan de drone piloot bij ons geschoold worden. In de periode tot de afgifte van de vergunning volgt u training om uw operationeel handboek goed te begrijpen. Zodra de ILT de afgifte heeft verzonden, kunt u opereren.

Recurrent training

Het kennisniveau versterken van de operator en de drone piloot.

1. Wat is het doel?

In uw operationeel handboek wordt beschreven dat het bedrijf en de piloot hun kennis over o.a. (veranderende) wet- en regelgeving onderhouden. Wij bieden u online training aan, waarin alle belangrijke wijzigingen worden uitgelegd.

2. Wat is inbegrepen?

Op basis van wat er door EASA of de Nederlandse autoriteit wordt veranderd, stellen wij een compacte online module samen. Het betreft een doorlopende training die in totaal 365 dagen beschikbaar is.

3. Welke voorwaarden zijn van toepassing?

Wij bieden recurrent training aan voor individuele piloten en crews die opereren in de specifieke categorie. U heeft het EU Dronebewijs (A2 certificaat) op zak en ook bij ons de opleiding voor de specifieke categorie gevolgd.

Drone Class

Vragen van klanten over ons opleidingsbedrijf.

1. Zijn jullie een erkende vliegschool?

Ja. Wij zijn in 2020 erkend door de ILT. Onze RTF is verlengd tot 2025. De RTF maakt het mogelijk om state actors (overheid) op te leiden. Op basis van onze RTF zijn wij door het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat in 2020 aangewezen. Opnieuw in 2021 en 2022. Hierdoor mogen wij theorie examens verzorgen in de open en specifieke categorie.

2. In welke talen leiden jullie op?

Naast alle Nederlandstalige opleidingen, leiden wij voor de open categorie op in het Duits, Engels, Italiaans, Frans, Spaans, Portugees en Roemeens. De theorie van de basisopleiding in de specifieke categorie is tevens in het Engels, Duits en Italiaans te volgen.

3. Wat zegt het slagingspercentage van 95%?

Ruim 95% van al onze klanten slaagt de eerste keer voor het examen. Binnen de periode dat u toegang heeft kunt u gratis herkansen. Het totale slagingspercentage ligt hierdoor nog hoger.

4. Waar kan ik bestellen?

Voor elke taal/markt hebben wij een specifieke webshop beschikbaar waar u naar toe kunt gaan om te bestellen. Voor Nederland is dit: EU Dronebewijs.

Helpdesk

Op reguliere werkdagen zijn wij overdag telefonisch bereikbaar voor al uw vragen.

Documentatie

In onze leeromgeving vindt u naslagwerk, terminologie en een zelfverklaring.

E-mail

U kunt ons altijd een mailtje sturen, ook in het weekend is dit geen probleem.

Afspraak

Voor het bespreken van training bent u van harte welkom op ons kantoor.

Veelgestelde vragen beantwoord?

Als u nog meer of juist andere vragen heeft, neem dan gerust met ons contact op.
Contact